Asunnon myynti itse tai toimeksianto välittäjälle

Julkaistu

Jos asunnon myynti on ajankohtainen, ennen kuin asunnon voi laittaa myyntiin, täytyy hoitaa ja valmistella monia asioita. Asunnon myyminen on iso projekti, jonka vuoksi monet päättävät käyttää ammattitaitoista kiinteistönvälittäjää apuna, mutta myynnin voi myös hoitaa itse.

Mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon asuntoa myydessä

Asunnosta tarvitaan aina myynnin tueksi asiakirjoja, joissa on tiedot asunnosta. Jos asunto myydään asunto-osakeyhtiöstä, myydään asunnon lisäksi osuus asunto-osakeyhtiöstä, joten sen taloudellisesta tilanteesta tarvitaan lisäksi tiedot. Tarvittavia asiakirjoja ovat: isännöitsijäntodistus, yhtiöjärjestys, tilinpäätös, talousarvio ja pohjapiirros. Myös energiatodistus, josta käy ilmi rakennuksen energialuokka, täytyy hankkia asiantuntijalta. Kaikilta osakkailta tarvitaan suostumus myyntiin ja mahdollisesti valtakirja.

Kun tarvittavat paperit ovat koossa, on vuorossa yksi tärkeimmistä vaiheista asunnon myynnissä, nimittäin asunnon hinta-arvion tekeminen ja myyntihinnan määrittäminen. Hintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten asuinalueen hintataso, asunnon kunto, asunnon kerros, asunnosta aukeava näköala, asunnon ikä, taloyhtiön kunto, alueen palvelut ja tulevaisuuden näkymät sekä monet muut yksityiskohdat. Myyntihintaa voi olla hankalaa määrittää objektiivisesti itse, mutta sen kartoittamiseen voi kysyä apua kiinteistönvälittäjältä, vaikka lopulta myisikin asunnon itse.

Ennen kuvaamista ja asunnon myynti-ilmoituksen tekemistä kannattaa tarkistaa, että asunto on myyntikunnossa ja siitä saa hyvän ensivaikutelman. Pienelläkin vaivalla voi stailata asunnosta viihtyisämmän ja kiinnittää potentiaalisen ostajan huomio asunnon parhaisiin puoliin ja vauhdittaa siten sen myyntiä. Tärkeintä on asunnon siisteys, valoisuus ja se, että siellä ei ole ylimääräisiä tavaroita. Kannattaakin siivota asunto lattiasta kattoon, imuroida, pyyhkiä pölyt, pestä ikkunat ja tuulettaa huolellisesti. Henkilökohtaiset esineet ja valokuvat kannattaa piilottaa. Toisinaan myös huonekalujen uudelleen järjestely voi parantaa asunnon ilmettä ja tehdä tilasta avaramman, valoisamman ja viihtyisämmän näköisen. Näyttöjen ajaksi voi viedä ylimääräiset huonekalut varastoon ja vaihtaa kuluneet tekstiilit raikkaampiin.

Kun asunnosta on saatu parhaat puolet esiin, voi sen kuvata ja alkaa miettiä myynti-ilmoitusta. Sen laatiminen kannattaa tehdä huolella ja panostaa myös kuvien laadukkuuteen.

Menestyksekkään myynti-ilmoituksen julkaisemisen jälkeen, voi asunnon myyminen alkaa asuntonäyttöjen järjestämisellä, jotka johtavat toivottavasti mahdollisimman nopeasti ostotarjouksiin ja asunnon myyntiin.

Jos olet myymässä asuntoasi Vaasassa, Vihdoin Kotona Lkv Oy auttaa!


jaa