Isännöintitoimisto hoitaa monia taloyhtiön asioita

Julkaistu

Jokaisessa taloyhtiössä on yleensä isännöitsijä ja se on pakollista, jos niin on yhtiökokouksessa päätetty tai yhtiöjärjestys näin määrää. Pienissä taloyhtiössä on myös mahdollista, että joku osakkaista hoitaa isännöitsijän tehtävät. Yleensä kuitenkin suuremmissa ja keskisuurissa taloyhtiöissä käytetään ammattimaisen isännöintiyrityksen palveluita. Isännöintiyrityksessä tehtäviä hoitaa tiimi eri alojen ammattilaisia, asiakaspalvelusta lakialan ammattilaisiin. Isännöinnin työnkuva on erittäin monipuolinen ja tämänkertaisessa kirjoituksessa aiheena on selvittää, mitä kaikkea isännöintitoimisto tekee. Tervetuloa mukaan blogin pariin ja toivottavasti löydät aiheesta sekä hyödyllistä että mielenkiintoista tietoa.

Taloyhtiön hallituksen tehtäviin kuuluu isännöitsijän valinta

Taloyhtiön toimintaan kuuluu yleensä monenlaisten päätösten tekemistä ja niiden toteuttamista käytännössä. Jokaisessa taloyhtiössä on hallitus, joka valitaan yhtiökokouksessa. Hallituksessa on yleensä 3 – 5 varsinaista jäsentä ja joku jäsenistä valitaan puheenjohtajaksi. Yhtiökokoukseen taas osallistuvat kaikki taloyhtiön osakkaat ja jokaisella osakkaalla on oikeus sekä osallistua yhtiökokoukseen että äänestää siellä, paitsi siinä tapauksessa, jos osakas on esteellinen. Yhtiökokous täytyy järjestää taloyhtiössä vähintään kerran vuodessa, mutta sen voi myös järjestää useammin. Hallitus valitsee isännöitsijän ja sen tehtävänä on hoitaa taloyhtiön hallintoa ja hoitaa sen asioita ja käytännössä tämä tapahtuu yhdessä isännöitsijän kanssa.

Isännöintiin kuuluvat tehtävät kirjataan isännöintisopimukseen

Isännöintiin kuuluvat tehtävät sovitaan aina yksilöllisesti taloyhtiön tarpeiden mukanaan ja kirjataan isännöintiyrityksen kanssa tehtävään isännöintisopimukseen. Yleensä osa isännöinnin hoitamista tehtävistä ovat kiinteään kuukausipalkkioon kuuluvia tehtäviä ja osa taas erityistehtäviä, joista laskutetaan erikseen. Taloyhtiöiden tarpeet ja toiveet isännöinnille vaihtelevat ja onkin hyvä kartoittaa ne ensin, ennen kuin isännöintitoimistoille tehdään tarjouspyyntöjä. Yleensä isännöinnille kuuluu erilaisten hallinnollisten tehtävien hoitaminen ja taloyhtiön strategian laatiminen yhdessä hallituksen kanssa. Strategiassa määritellään taloyhtiön nykytilanne ja tavoitteet tulevaisuudelle sekä minkälaisia toimenpiteitä tarvitsee tehdä tavoitteiden saavuttamiseksi. Isännöinti hoitaa myös taloushallintoon liittyvät tehtävät sekä huolehtii kiinteistön ylläpidosta, huollosta ja korjauksista. Käytännössä tämä tarkoittaa myös tehtäviin sopivien yhteistyökumppaneiden löytämistä. Yhteistyökumppaniksi kannattaa valita isännöintitoimisto, joka tarjoaa sopivat palvelut taloyhtiön budjettiin sopivalla hinnalla. Kannattaa myös muistaa, että hyvä isännöitsijä voi vaikuttaa paljonkin taloyhtiön suotuisaan kehitykseen ja asukasviihtyvyyteen, joten isännöitsijän valinnassa on hyvä olla tarkkana. Esimerkiksi Lahdessa toimii isännöintitoimisto Isännöintikeskus Tammen Oy


jaa