Uudet toimitilat haussa? Ota nämä asiat huomioon!

Julkaistu

Jokainen yritys on yksilöllinen omine liiketoimintamalleineen, työntekijöineen ja brändeineen. Siksi myös liiketiloja on monenlaisia. Uutta toimitilaa etsiessä onkin tärkeä miettiä, millaiset tilat soveltuvat parhaiten juuri omalle yritykselle. Parhaimmillaan onnistunut tilojen valinta määrittelee sekä itse yrityksen toimintaa että imagoa.

Sijainti, sijainti, sijainti

Ensimmäinen ja tärkein päätös on toimitilojen sijainti. Oikean sijainnin valintaan vaikuttaa niin omat työntekijät, kilpailijat, tavarantoimittajat kuin tilojen hintakin. Hyvä sijainti, johon on helppo saapua esimerkiksi julkisilla liikennevälineillä, lisää tutkitusti työntekijöiden tyytyväisyyttä, ja voi jopa tehdä yrityksestä haluttavamman työnantajan. Kilpailijoiden kohdalla on puolestaan hyvä miettiä, hyötyykö yritys muiden alan toimijoiden läheisyydestä, vai halutaanko kilpailijoihin saada kirjaimellisesti välimatkaa. Myös käytössä oleva budjetti vaikuttaa tietysti suuresti siihen, mistä neliöitä voidaan vuokrata.

Neliöiden lisäksi tilan luonne kannattaa ottaa huomioon

Tarvittavaa tilaa miettiessä kannattaa neliömäärien lisäksi pitää mielessä, minkälaisia tiloja yritys tarvitsee: halutaanko isoja avotiloja vai pienempiä, yksityisiä toimistoja? Entä millaisiin etätyömahdollisuuksiin halutaan satsata? Tätä kaikkea pohtiessa on hyvä miettiä yrityksen nykyisiä tiloja: minkälaiselle tilalle olisi enemmän tarvetta? Entä mitkä tilat tuppaavat jäädä vähälle käytölle? Tässä kohtaa kannattaa myös kääntyä omien työntekijöiden puoleen. Nykyisten tilojen päivittäisinä käyttäjinä heillä on todennäköisesti paras ymmärrys niiden puutteista ja eduista.

Uuden tilan valintaa miettiessä kannattaa myös selvittää, voiko toimitiloja suurentaa tulevaisuudessa, jos yritys ja sen työntekijämäärä kasvavat. Tilan vuokraajalta kannattaakin tiedustella tästä mahdollisuudesta jo hyvissä ajoin. Usein isoilla, tilojen vuokraamiseen keskittyvillä yrityksillä on paremmat valmiudet tarjota täydentäviä toimitilaratkaisuita kuin esimerkiksi yksittäisillä taloyhtiöillä.

Palvelut ja yleisilme

Kun sijainnista ja tilojen koosta on päästy selvyyteen, voidaan keskittyä tilojen käyttökokemukseen liittyviin tekijöihin, kuten esimerkiksi tilojen yleisilmeeseen ja tarjolla oleviin palveluihin. Kannattaa miettiä, tarvitseeko yritys esimerkiksi aulapalveluita, lounasravintolaa, viihtyvyyttä lisääviä taukotiloja tai vaikkapa kuntosalipalveluita ja pyöräparkin työntekijöille.

Toimitilojen ulkoasulla on suuri merkitys paitsi työntekijöiden viihtyvyyteen myös siihen, millaisen mielikuvan asiakkaat ja muut yhteistyökumppanit saavat yrityksestä. Ideaalitilanteessa toimitilojen ilme kuvastaakin itse yrityksen brändiä: halutaanko yrityksen innovatiivisuutta ja dynaamista lähestymistapaa korostaa moderneilla ja jopa minimalistisilla tiloilla, vai halutaanko pysyvyyttä ja statusta tuoda esille vanhoilla arvokkailla tiloilla, joissa on jo vähän historian havinaakin.

Toimitilat Espoon ja muun pääkaupunkiseudun alueella tarjoaa esimerkiksi Concept & Contact Oy


jaa