Isännöitsijän tehtävät ja vastuut

Julkaistu

Oletko koskaan miettinyt miten taloyhtiön päivittäiset huoltoon ja ylläpitoon liittyvät toimet suoritetaan?

Tämä kirjoitus käsittelee taloyhtiöiden isännöintiä ja isännöitsijän työtehtäviä.

Isännöitsijä

Isännöitsijä on henkilö, joka vastaa erilaisten kiinteistöjen (kuten asuintalojen, liikekiinteistöjen tai asuntojen) hallinnoinnista ja ylläpidosta. Isännöitsijän työtehtävät ja vastuut voivat vaihdella. Esimerkiksi taloyhtiö voi päättää, mitä palveluita he odottavat isännöitsijätoimiston isännöitsijältä. Isännöitsijän rooli taloyhtiössä on valvoa ja toteuttaa taloyhtiön hallituksen kokouksissa päätetyistä taloyhtiön talouteen ja kiinteistön ylläpitoon liittyvistä tehtävistä. Isännöintipalveluihin kuuluvat taloyhtiön asioiden laaja-alainen hoitaminen, esimerkiksi hallinnolliset tehtävät, asumisen palvelut, kiinteistöjen hoitaminen ja kunnossapito sekä taloyhtiön taloudesta huolehtiminen. Taloyhtiön hallinnosta huolehtimiseen kuuluu esimerkiksi hallitus- ja yhtiökokousten järjestelyt, taloyhtiön hallituksen päätösten lainmukaisuuden varmistaminen, talouden suunnittelu ja talousarvion tekeminen.

Asumisen palvelut kattavat yleensä autopaikkojen, saunavuorojen, avainten hallinnan sekä vastikkeisiin liittyvissä kysymyksissä neuvominen ja vika- ja muuttoilmoitukset. Kiinteistöjen hoitaminen ja kunnossapito tarkoittaa usein pitkäntähtäimen kunnossapitosuunnitelman laatimista sekä kunnossapidosta huolehtimisen. Taloudesta huolehtiminen pitää sisällään esimerkiksi taloyhtiön kirjanpidosta huolehtimisen, talousarvion tekemisen ja talousseurannan.

Isännöintitehtävissä toimivalta henkilöltä vaaditaan monen eri osa-alueen osaamista taloyhtiön hoitamisessa. Kuten edellä jo mainittiin monista työtehtävistä, isännöitsijän tulee olla perillä kiinteistöön ja asumiseen liittyvistä laeista sekä hallita myös taloyhtiöiden taloushallinto. Isännöitsijältä odotetaan myös hyvää asiakaspalvelua. Isännöintiä hoitavan henkilön on oltava melkoisen järjestelmällinen työssään ja osattava pitää monta lankaa käsissään. Tässä työssä vaaditaan hyvää itsensä johtamisen taitoa, sillä työ on usein hyvin itsenäistä. Isännöitsijän asiakaspalvelutaidot mitataan usein tilanteissa kun ollaan tekemisissä niin asukkaiden, taloyhtiön hallituksen jäsenten kuin erilaisten palveluntarjoajien kanssa. Isännöitsijän ammatti on siis monella tapaa haasteellinen ja mielenkiintoinen.

Isännöitsijän valitseminen taloyhtiölle

Isännöitsijätoimiston tulee olla luotettava, asiantunteva ja ammattitaitoinen. Taloyhtiön hallituksen laatima strategia talouden hallinnosta ja kiinteistön ylläpidosta auttaa hahmottamaan mitä kaikkea isännöintipalveluilta odotetaan. Isännöintiyritysten tarjoamat palvelukokonaisuudet vaihtelevat sisällön ja laajuuden osalta. Palveluissa on myös eroja ja voidaan painottaa esimerkiksi erilaista osaamista eri tilanteissa. Isännöitsijätoimistoja on paljon ja yritykset määrittelevät usein tarjoamiensa palveluiden hinnat itse. Isännöitsijätoimistoa valitessa kannattaa siis aluksi perehtyä taloyhtiön tarpeisiin ja tämän pohjalta kysyä isännöitsijätoimistoilta tarjouksia.

Lisätietoa isännöitsijän palveluista voit lukea esimerkiksi Isännöintikeskus Tammen Oy sivuilta.


jaa